Loop recording in een dashcam uitgelegd
Elke dashcam heeft het en het is misschien wel de enige functie die een dashcam onderscheidt van andere camera’s; Loop recording. De Loop recording zorgt ervoor dat de oudste videobestanden automatisch worden verwijderd zodat plaats wordt gemaakt voor nieuwe opnames. Hierdoor ben je er zeker van dat altijd de laatst opgenomen video’s zijn opgeslagen op de SD kaart.
Een dashcam wordt door meeste mensen gebruikt ter beveiliging tijdens het rijden of het parkeren. In het geval van schade bij een ongeval of door toedoen van vandalisme heb je door de dashcam waardevol bewijsmateriaal om aan kunnen tonen wat er precies is gebeurd. 99,9% van de tijd gebeurt er gelukkig niets, toch is de dashcam al die tijd aan het opnemen en houdt hij een oogje in het zeil. Mocht er een incident plaatsvinden dan wil je natuurlijk dat dit is vastgelegd door de dashcam en is opgeslagen op de SD kaart. Dit is waar de Loop recording voor zorgt.
Opname in fragmenten
Het werkende mechanisme achter de Loop recording is eigenlijk heel simpel; de dashcam slaat in plaats van één lang fragment juist kortere fragmenten van één of enkele minuten op. De bestanden sluiten precies op elkaar aan zodat je ze later achter elkaar kunt afspelen. Wanneer de SD kaart vol is wordt automatisch het oudste bestand verwijderd zodat weer ruimte is voor een nieuw bestand. Op deze manier staan altijd de laatst opgenomen beelden op de SD kaart. De totaal opgenomen tijd is afhankelijk van de capaciteit van de SD kaart. De stelregel is dat met 16gb zo’n 2,5 uur aan Full HD video’s kunnen worden opgeslagen.
Sneller en overzichtelijker
De standaard ingestelde lengte van de fragmenten is meestal 3 of 5 minuten maar bij veel dashcams kun je dit ook wijzigen naar 1 of 10 minuten. Een rit van één uur kan daarom, afhankelijk van de instelling, uit wel 60 bestanden bestaan.
Doordat de video’s in kortere bestanden worden opgeslagen zijn ze eenvoudig en snel te downloaden. Zou de dashcam één lange video opnemen dan zou het downloaden enorm veel tijd in beslag nemen. Zeker bij dashcams met Wifi waarop je de bestanden draadloos kunt downloaden en delen zou dat erg onhandig zijn.
Een ander bijkomend voordeel van de Loop recording is dat een duidelijk overzicht ontstaat van opgenomen fragmenten, samen met de tijd en datum waarop ze zijn opgenomen. Het terugvinden van een video is hierdoor een stuk eenvoudiger dan wanneer je één lange video zou moeten doorzoeken.
Bestanden beschermen tegen Loop recording
Van sommige bestanden wil je niet dat ze worden gewist. Er kan iets opmerkelijks op de weg gebeuren of je raakt wellicht zelf betrokken bij een incident. In beide gevallen heeft een dashcam de mogelijkheid om bestanden te beveiligen zodat ze niet worden overschreven.
Automatisch door G-sensor
Elke dashcam heeft een ingebouwde G-sensor. Een G-sensor is een sensor die trillingen waarneemt en daardoor merkt wanneer een aanrijding plaatsvindt. Wanneer de trillingen boven een bepaalde grens komen (de gevoeligheid kan worden ingesteld) zorgt de G-sensor ervoor dat de huidige video niet meer automatisch kan worden verwijderd en overschreven.
Handmatig met S.O.S. knop
De meeste dashcams hebben naast de G-sensor ook een S.O.S. knop op de dashcam zelf of als losse knop met Bluetooth (Vantrue E2). Eén druk op deze knop zorgt ervoor dat de huidige video niet meer automatisch kan worden verwijderd en overschreven. Mocht je iets opmerkelijks zien gebeuren dan zorg je er met deze knop voor dat het bestand wordt bewaard.
Het opslaan van de beveiligde bestanden op de SD kaart werkt per dashcam merk en model anders. Meeste dashcams maken aparte folders op de SD kaart aan zoals ‘Event’ of ‘Emergency’ waarin deze bestanden worden geplaatst. In andere gevallen worden de losse bestanden afzonderlijk beveiligd tegen wissen. Ze zijn in dat geval te herkennen aan het slotje dat bij de thumbnails wordt weergegeven op de computer of dashcam.
Loop recording uitzetten
Bij meeste dashcams is er ook de optie om de Loop recording uit te zetten. Het uitzetten van de Loop recording kan wenselijk zijn wanneer je bijvoorbeeld een mooie rit wil vastleggen op vakantie. Het zou in dat geval zonde zijn als een gedeelte van de rit per ongeluk wordt verwijderd door de loop recording. Indien de Loop recording uitstaat en de SD kaart vol is stopt de dashcam met opnemen en geeft de hij een melding dat de kaart vol is. De bestanden kunnen dan eventueel worden overgezet naar een computer om de kaart weer leeg te maken.
Het ligt voor de hand om te denken dat een dashcam met uitgeschakelde Loop recording één lange video opneemt in plaats van afzonderlijke fragmenten, echter is dit meestal niet het geval. Veel dashcams slaan beelden ter beveiliging alsnog op in fragmenten van zo’n 20 minuten. Dit heeft onder andere te maken met snelheid van de dashcam en de SD kaart. Het opslaan van één lang fragment kost veel rekensnelheid en veel dashcams en SD kaarten kunnen dat vaak niet aan.
Het wachten met opslaan tot het laatste moment is bovendien niet zonder risico. Wie is immers zelf niet ooit vergeten een werkstuk op de computer tussentijds op te slaan om diezelfde computer een moment later ineens uitgeschakeld te zien? Bij een dashcam kun je moeilijk de gereden route nóg een keer afleggen.